Operatie Varice Chirurgicala si Nonchirurgicala

  • de

Tipuri de operatii pentru varice

Operatia de varice este denumirea interventiei chirurgicale ce se realizeaza asupra vaselor de sange inflamate, strangulate si tumefiate de la suprafata pielii. Varicele ofera o imagine greu de acceptat pentru cei afectati, iar una dintre modalitatile prin care acestia pot fi vindecati este interventia chirurgicala.

Aceste vase de sange sunt de obicei situate pe picioare, in principal pa gambe si pe tibii. Prezenta acestor vase de sange va poate stanjeni, si poate provoca de asemenea un mare disconfort daca stati in picioare o perioada mai lunga de timp, disconfort care se va prezenta sub forma unei dureri sacaitoare si a unei senzatii constante de mancarime.
operatie_varice

Cum ma poate ajuta o operatie varice?

Unele persoane sunt predispuse unei astfel de afectiuni cum sunt varicele, iar majoritatea persoanelor afectate apeleaza la o interventie de acest tip pentru a scapa definitiv de aceasta problema.

Femeile sunt mult mai predispuse catre aceasta afectiune decat barbatii, datorita sarcinilor si a tendintelor generale de ingrasare rapida si subita. Totusi aceasta afectiune are si un puternic factor genetic, asa ca, daca cunosti o persoana din familia ta care sufera de varice, te poti astepta ca si tu sa suferi in viitor de aceasta afectiun.

Exista multiple metode de tratare a varicelor, printre acestea numarandu-se exercitiile fizice, dietele echilibrate, ciorapii special conceputi pentru usurarea circulatiei si multe altele.

In orice caz, cel mai raspandit remediu este ridicarea picioarelor de pe sol cu fiecare ocazie, si cat mai des. Acest lucru face ca sangele sa circule cu o presiune mai mica spre si dinspre picioare, fapt ce determina vasele de sange sa-si mentina elasticitatea.

Exista totusi cazuri cand aceste remedii naturale, nechirurgicale nu functioneaza, iar singura optiune viabila ramane o operatia clasica.

Interventia presupune ligatia si eliminarea unor anumite vase de sange mult prea afectate. In acest caz un vas de sange afectat de varice se leaga si se taie acea parte din el care este aproape de “moarte”, acea parte tumefiata care provoaca toate durerile si senzatiile de mancarime.

La cine trebuie sa apelez pentru o operatie varice?

In mod general, o persoana care apeleaza la o operatie varice are ca motiv principal redobandirea frumusetii picioarelor sale al caror aspect sufera din cauza varicelor.

Luand in calcul evolutia medicinei, trebuie sa ne gandim si la ultimele tipuri de interventii pentru varice care au aparut si care continua sa apara in urma cercetarilor si incercarilor medicilor specialisti.

Ce pot face daca nu vreau sa ma supun unei operatii pentru varice?

Exista foarte multe tratamente care ajuta la diminuarea durerilor si simptomelor cauzate de varice. Pacientii care sufera de varice sunt de cele mai multe ori sfatuiti sa incerce toate aceste tratamente pentru a vedea care li se potriveste, iar daca nici un astfel de tratament nu le este benefic, ei sunt sfatuiti sa se supuna unei operatii chirurgicale pentru varice. Singurul lucru sigur este ca orice persoana care sufera de varice s-ar supune unei operatii pentru varice fara a sta deloc pe ganduri din cauza aspectului urat pe care aceasta afectiune il are si din cauza durerilor si senzatiilor de mancarime constanta pe care le dau acestea.

Care sunt cele mai noi tipuri de operatii pentru varice?

Printre aceste interventii medicale, de ultima ora, se numara si ablatia cu laser endovenoasa. Specificul acestei interventii medicale consta in inserarea unei fibre laser in vena afectata de varice. Ecografia este folosita pentru a se verifica daca fibra a fost inserata in locul potrivit, iar apoi vena este incalzita incet incet din interior, facand-o sa cedeze, sa se micsoreze si chiar sa dispara complet in unele cazuri. Partea finala a unei astfel de interventii pentru varice tine de corpul fiecaruia, vena ramasa fiind resorbita de catre organism si dispare.
Partea buna a acestei interventii medicale este ca are un grad invaziv foarte scazut si nu necesita anestezierea zonei operate decat in cazuri foarte rare. Dupa terminarea unei astfel de operatii pentru varice, pacienti sunt retinuti pentru maxim o ora pentru a vedea daca efectul a fost cel dorit, iar apoi sunt externati.

Cicatricele nu exista in cazul unei astfel de interventii medicale, iar durerile postoperatorii sunt foarte mici, daca acestea exista.
Daca acest tip de operatie pentru varice nu va atrage, va puteti supune unei interventii cunoscute sub denumirea de scleroterapie. Acest tip este folosit pentru vasele mici de sange afectate de varice, si functioneaza prin injectarea unei substante in vasul de sange afectat pentru a-l vindeca. Substanta injectata determina vasul de sange sa cedeze si sa se micsoreze, in mod asemanator cu ablatia cu laser endovenoasa. La fel ca celelalte interventii medicale non invazive, scleroterapia nu necesita o perioada de convalescenta, iar durerile si ingrijirea post operatorie sunt minime.

Specialistii care pot interveni asupra varicelor sunt dermatologii, chirurgii sau chirurgii plasticieni.

Medicii specialisti ai clinicii Varicoline trateaza cu succes, de aproape 20 de ani, pacientii din Romania, fara operatie si fara internare.