Operatie clasica pentru varice

  • de

Operatia pentru varice este o procedura ce se realizeaza in medicina de peste 150 de ani, avand in vedere ca aceasta afectiune este una foarte veche. In general, intr-o operatie pentru varice se abordeaza vena safena, care este vena superficiala principala a piciorului, predisupsa la varice.

Odata cu evolutia medicinei au aparut numeroase interventii mult mai putin drastice, cum ar fi flebectomia ambulatorie si o anumita operatie pentru varice cunoscuta sub denumirea CHIVA. Toate acestea sunt tipuri de operatie pentru varice invazive, care merg impotriva curentului ce recomanda anumite tipuri de operatie pentru varice noninvazive precum scleroterapia ecografica si ablatia endovenoasa (detalii aici).

Cum se desfasoara o operatie clasica pentru varice?

O operatie clasica include, in general, vena safena, care este o vena superficiala a piciorului, aceasta fiind vizibila in partea inferioasa a piciorului, pe interiorul gambei. O operatie de varice clasica presupune astfel inlaturarea unei parti foarte mari din vena safena, partea respectiva fiind cea afectata. Desi in majoritatea cazurilor succesul este garantat, pot exista si operatii pentru varice care dau gres din diverse motive, sau care provoaca probleme ulterioare.

Care sunt riscurile pentru o operatie clasica de varice

O astfel de problema ce poate aparea dupa o operaite de varice in care o mare parte din vena safena este inlaturata, este caracteristica persoanelor care au probleme cardiace care necesita interventii chirurgicale. In cazul in care persoana careia i s-a inlaturat vena safena are nevoie de un bypass coronarian, vena necesara acestei interventii va fi indisponibila. O alta problema ce poate aparea dupa o operatie pentru varice este infectia, care afecteaza 1 din 50 de pacienti. Desi statisticile nu sunt deloc alarmante, o astfel de infectie poate fi foarte periculoasa deoarece se poate raspandi foarte usor de la picior in tot corpul. In afara infectiei ce poate aparea dupa o operatie pentru varice in cazuri restranse, poate aparea tromboza venoasa, o afectiune destul de grava, care la randul ei poate provoca, ce-i drept, in cazuri foarte rare, un embolism pulmonar.

Procentele pentru aceste doua complicatii sunt foarte mici, de 5% respeciv de 0,6% in cazul embolismului pulmonar, dar chiar si in acest caz ele reusesc sa convinga anumite persoane sa renunte la o operatie pentru varice.

Asadar, interventia chirurgicala clasica implica anumite riscuri, si desi acestea sunt minore si apar in cazuri foarte rare, cel mai adesea din cauza istoricului pacientilor sau a starii de sanatate precare, deja existente, acestea exista si trebuie luate in calcul.