Venele Varicoase si Insuficienta Venoasa

  • de

Radiologie Interventionala Nechirurgicala

Insuficienta venoasa este o afectiune foarte comuna care se datoreaza fluxului de sange scazut, dinspre venele din zona piciorului spre inima. In mod normal, supapele unidirectionale ale venelor mentine sangele care curge spre inima impotriva fortei de gravitatie. In cazul in care supapele nu îndeplinesc aceasta functie, sangele poate circula inapoi . Acest lucru duce la reflux ceea ce este cunoscut ca insuficienta venoasa, o conditie foarte frecventa care duce la acumularea de sange in vene.

Prevalenta varicelor si Insuficientei Venoase

Tulburarile venoase cronice ale picioarelor sunt printre cele mai comune boli care afecteaza oameni. Varicele afecteaza una din doua persoane care au implinit 50 de ani si 15% – 25% din populatia adulta.

Factori de Risc pentru vene varicoase

Factorii de risc includ varsta inaintata, un istoric familial cu predispozitie spre varice, locuri de munca care necesita perioade lungi de stat in picioare sau dimpotriva, perioade lungi de stat pe scaun si obezitate. La femei, sarcina, in special sarcina multipla este unul dintre cele mai comune cauze de accelerare a insuficientei venoase.

Simptome vene varicoase

Simptomele cauzate de insuficienta venoasa si vene varicoase sunt legate de cresterea presiunii in interiorul venelor. Simptomele includ dureri, pulsatii, oboseala si se4nzatia de greutate in picioare. Multi oameni au nevoie sa se aseze dupa-amiaza si isi ridica picioarele pentru ameliorarea acestor simptome. Oamenii care au insuficienta venoasa pot avea simptome chiar si fara varice vizibile. Mai rar, in cazuri severe, insuficienta venoasa poate afecta pielea aproape de glezna prin pigmentare si cicatrice. Din pacate, 1 la suta dintre adulti peste varsta de 60 de ani dezvolta rani cronice datorita bolii varicoase, cunoscuet sub numele de ulcere varicoase.

Diagnostic si evaluare vene varicoase

Un medic special instruit in diagnosticarea si tratamentul minim invaziv al tuturor tipurilor de tulburari venoase, poate evalua situatia dumneavoastra clinica printr-o analiza amanuntita a istoricului Dvs medical, un examen clinic si in multe cazuri, o examinare ecografica a sistemului dumneavoastra venos.

Tratament vene varicoase

Ablatia endovenoasa este un tratament ambulatoriu minim invaziv pentru insuficienta venoasa, care se realizeaza cu ajutorul ghidajului ecografic. Dupa aplicarea unui anestezic local direct pe piele, in zona venei afectate, este introdus un tub subtire (cateter), cam de marimea unei spaghete, in vena safena. Acest cateter, cu laser sau radiofrecventa este aplicat pe partea interioara a venei pentru a sigila sau a inchide vena.
Refluxul intr-una dintre venele safene poate provoca varice vizibile. Prin inchiderea venei care functioneaza anormal, venele sanatoase din jur nu mai sunt impovarate de fluxul de sang. Alte vene sanatoase preiau sangele pentru transport, restabilindu-se fluxul normal in picior.

Beneficiile procedurii de ablatie

• Tratamentul dureaza mai putin de o ora si ofera ameliorarea imediata a simptomelor.Revenire imediata la activitatea normala, fara durere sau doar foarte putina durere. Se poate produce inflamari minore sau vanatai, care pot fi tratate usor.

• Nu raman cicatrici sau cusaturi – pentru ca procedura nu necesita incizie chirurgicala, ci doar o mica intepatura in piele, cam de marimea unui varf de creion.

• Rata de succes este mare si rata de recurenta este scazuta, comparativ cu interventii chirurgicale.

• Rata de succes variaza intre 93-97 %.

Tratamentul chirurgical al varicelor

In mod traditional, ligatura chirurgicala cu sau fara stripping venos – a fost tratamentul clasic pentru venele varicoase. Aceasta procedura este mai durerosa si necesita un timp de recuperare mai lung decat in cazul ablatie endovenoase. In plus, ligatura chirurgicala este asociata cu o rata mai mare de recurenta.

Alte tratamente pentru varice

Scleroterapia prin injectare este un alt tratament pentru varice, foarte cunoscut. Aceasta procedura poate fi efectuata independent sau impreuna cu ablatia venoasa (detalii aici).

Scleroterapia este utilizaat pentru a trata varice, precum si vene paianjen. Un ac extrem de fin este folosit pentru a injecta vena anormala cu o solutie care micsoreaza sau inchide vena.

Recuperarea este rapida.