Ce cauzeaza venele paianjen?
Venele paianjen sunt o afectiune foarte comunadar inesteitica. O circulatie periferica a sangelui care sa efectueaza la parametri normali previne aparitia venelor paianjen, de asemena sunt tratamente care inlatura aceasta afectiune.
Venele paianjen sunt numite asa de la felul in care arata, reteaua de vinisoare albastre asemenatoare cu o panza de paianjen. Acestea sunt vase de sange dilatate, la fel ca varicele clasice, dar mult mai mici si mai aparoape de suprafata pielii. Aceste vene inestetice pot aparea oriunde pe picioare dar de obicei apar in zona din spatele genunchiului.
Pentru a demonstra cat de comuna este aceasta afectiune, un grup de cercetatori au analizat 1566 de persoane si au descoperit vene paianjen la 84% dintre ei. Pentru ca, de obicei, nu cauzeaza complicatii medicale, pot fi eliminate din considerente estetice, prin proceduri cu laser sau scleropatie.
Cine sufera de vene inestetice (paienajen)?
Venele paianjen sunt cauzate de cresterea presiunii in vene. Medicina nu cunoaste cauzele exacte pentru care unii oameni dezvolta aceasta afectiune iar alti oameni nu au nici o problema, dar se cunoaste ca ereditatea este o cauza comuna si probabilitatea de aparitie a afectiunii creste o data cu varsta. De asemena se cunoaste faptul ca oamenii care stau mult timp in picioare (profesori, asistente medicale, etc) favorizeaza cresterea presiunii sangelui in venele picioarelor si sunt mult mai predispusi la aparitia venelor inestetice (paieanjen).
In plus fata de aparitia unei retele de vene rosii si albastre pe care le puteti vedea prin piele, persoanele cu vene inestetice mai pot experimenta si alte consecinte:
• Umflarea picioarelor
• Senzatie de greutate in picioare
• Oboseala la nivelul picioarelor
Reduceti riscul aparitiei venelor paianjen:
Nu o sa reusim niciodata sa prevenim total aparitia venelor paianjen, dar putem sa incepem sa minimizam riscutrile aparitiei lor oricand.
• Elibereaza presiunea din picioare. Specialistii ne recomanda o plimbare scurta la fiecare 30 de minute. Trebuie evitate perioadele lungi de stat in picioare sau, perioadele lungi de stat pe scaun.
– Mentineti un flux de sange sanatos in picioare. Acest lucru se poate obtine prin exercitii fizice pentru picioare sau plimbari, alergare, etc orice poate intarii muschii picioarelor.
– Obtineti asistenta. Daca vreti sa aveti grija de picioarele Dvs, se recomanda purtarea ciorapilor de compresie usoara, acestia pot prevenii pe termen lung aparitia venelor paianjen. Incercati un ciorap de compresie usoara. Puteti gasi aceste produse in farmacii. Este mult mai bine insa, sa purtati ciorapi compresivi medicali. De asemena, nu purtati acesti ciorapi decat dupa vizita la medic, acesta din urma va va face un consult in functie de care va va recomanda tipul de ciorapi potrivit pentru Dvs.
– Sprijinitiva picioarele la inaltime. Ridicarea picioarele este o alta metoda de relaxare a picioarelor si presiunii din vene, prevenind venele paianjen. In aceasta situatie picioarele tale trebuie sa aiba o pozitie mai inalta decat inima, pentru cel mai bun efect.
– Gradul de protectie solara. Daca ai pielea deschisa la culoare, expunerea la soare poate duce la vene paianjen pe obraji sau nas, astfel este necesar sa va protejati de arsuri solare pentru a minimiza daunele.
Tratamente pentru vene paianjen
Exista doua tripuri de tratament care dau rezultate remarcabile:
– Scleropatia este cel mai folosit tratament pentru tratarea venelor paianjen. Aceasta metoda consta in injectarea unei substante in vena bolnava, astfel aceasta vena este blocata si resorbita de organism, practic va disparea. Oamenii care au urmat acest tratament au observat o imbunatatire a situatiei cu 50%-90%.
– Tratamentul cu laser. Desi scleropatia este cea mai folosita metoda, venele fine, foarte mici, rosiatice raspund cel mai bine la tratamentul cu laser pentru ca sunt greu de injectat.
Venele paianjen sunt, in general, o problema de estetica dar pot evolua in afectiuni mult mai periculase si dureroase.