Sari la conținut

Tratament varice prin abalatie

  • de

Varice si insuficienta venoasa

Insuficienta venoasa este o afectiune foarte comuna care rezulta din scaderea fluxului de sange dinspre venele picioarelor spre inima. In mod normal, valvele se deschid intr-o singura directie si venele mentin cursul circulatiei sangelui catre inima, impotriva fortei de gravitatie. Cand supapele nu isi indeplinesc functia, fluxul de sange poate avea un reflux. Rezultatele acestui reflux este cunoscut sub numele de insuficienta venoasa, o conditie foarte frecvente care duce la acumulari de sange in vene.

Afectiunile venoase cronice ale picioarelor sunt printre cele mai comune afectiuni. Varicele afecteaza unul din doi oameni cu varsta mai mare de 50 de ani, si de la 15% la 25% din populatia adulta.

Factori de risc pentru varice

Factorii de risc includ varsta inaintata, un istoric medical cu varice pentru membrii familiei (parinti, bunici, etc), locuri de munca care necesita perioade lungi de stat in picioare sau din contra, foarte sedentare (ceea ce duce la obezitate). La femei, un factor important este sarcina si in special sarcinile multiple, este unul dintre cei mai frecventi factori de accelerare si progresie a insuficientei venoase.

Simptomele care apar la varice

Simptomele cauzate de insuficienta venoasa si varice sunt legate de cresterea presiunii in interiorul venelor . Simptomele includ dureri, oboseala si senzatia de greutate in picioare, toate acestea agraveaza boala. Multi oameni considera ca au nevoie sa se aseze si sa ridice picioarele, pentru a ameliora aceste simptome . Oamenii care au insuficienta venoasa pot avea simptome chiar si fara varice vizibile. Mai rar, in cazuri severe, insuficienta venoasa poate afecta pielea, langa glezna, rezultand o pigmentare accentuata si cicatrice. Din pacate, 1% dintre adultii de peste 60 de ani dezvolta rani cronice cauzate de afectiunile venoase, cunoscute sub numele de ulcere varicoase.

Diagnostic si evaluare pentru varice

Un medic specialist, instruit in diagnosticarea si tratamentul minim invaziv pentru toate tipurile de afectiuni venoase, poate evalua situatia clinica printr-o investigatie completa, un examen clinic si in multe cazuri, o examinare ecografica dopler a sistemului venos.

Tratamente varice

Ablatia varicelor – tratament minim invaziv

Ablatia endovenoasa este un tratament in ambulatoriu, minim invaziv, pentru insuficienta venoasa, care se realizeaza cu ajutorul ghidajului ecografic. Dupa aplicarea anestezicului local pe piele deasupra venei, medicul specialist introduce un tub subtire cunoscut ca un cateter, cam de grosimea unei spaghete, in vena safena care prezinta anomalii. Prin acest cateter prevazut cu laser sau radiofrecventa, se intervine pe partea interioara a venei pentru a o sigila.

Refluxul in una dintre venele safene poate duce la deteriorarea venelor aferente, provocand varicele vizibile (detalii aici), prin sigilarea venei cu probleme sangele este dirijat catre venele normale din jur si este trimis in conditii optime inapoi spre inima. Prin inchiderea venei anormale, venele varicoase – care sunt aproape de piele, se vor imbunatatii in mod vizibil. In plus, odata ce vena bolnava este inchisa, venele sanatoase inconjuratoare nu mai sunt impovarate de refluxul sanguin anormal. Alte vene sanatoase preiau sangele si il transporta in conditii optime, restabilind fluxul normal.

Beneficiele tratamentului pentru varice prin ablatie endovenoasa.

• Tratamentul dureaza mai putin de o ora si amelioreaza imediat simptomele.
• Puteti reveni imediat la activitatea normala, cu putina stanjeneala sau fara nici o durere.Se pot produce inflamtii minore sau vanatai, care pot fi tratate cu usurinta.
• Nu exista cicatrice sau cusaturi, deoarece procedura nu are nevoie de o incizie chirurgicala, doar o mica intepatura in piele, cam de marimea unui varf de creion .
• Are o rata de succes mare si o rata de recurenta scazuta comparativ cu interventiile chirurgicale clasice.
• Rata de succes variaza la ablatia endovenoasa intre 93% si 97%.

Alternative: tratamentul chirurgical al varicelor

Metoda traditionala de tratament pentru varice este ligatura chirurgicala, cu sau fara stripping venos. Aceasta procedura poate fi mai dureroasa si de cele mai multe ori este nevoie de un timp de recuperare mai mare decat in cazul ablatiei endovenoase. In plus, tratamentul chirurgical al varicelor este asociat cu o rata mai mare de recurenta.