Scleropatia, tratament noninvaziv la clinica Varicoline

  • de

Medici clinicilor noastre au o vasta experienta in domniu. Avantajele tratamentelor pentru varice sunt rezulatele net superioare in cazul anumitor tipuri de varice, perioada de recuperare practic inexistenta, lipsa traumelor fizice, etc.

Ce este boala varicoasa?

Fiecare dintre noi ne nastem cu doua feluri de vase de sange. Vasele de sange care transporta sangele de la inima spre periferie se numesc artere. Vasele care transporta sangele spre inima, ne oxigenat, se numesc vene limfatice.

Venele pot fi de doua tipuri, vene profunde care se regasesc impreuna cu arterele intre muschi si venele superficiale care formeaza reteaua venoasa superficiala care este localizata intre piele si muschi, ne beneficiind de mecanismul de pompare al contractiei musculaturii. Venele care conduc sangele in sens antigravitational spre inima sunt predispuse fenomenului de staza venoasa. Staza venoasa predispune la mai multe complicatii precum chiaguri de sange, tromboze venoase, care se pot desprinde si pot fi puse in circulatie, purtand denumirea de emboli, provocatori de tromboembolism pulmonar.

O alta complicatie este progresia bolii varicoase in sine pentru ca venele membrelor inferioare sunt prevazute cu un mecanism de valve. Aceste valve sunt etajate nepermitand refularea sangelui in etajul inferior, odata ce sangele a urcat un etaj deasupra unei valve aceasta blocheaza sangele sa se intoarca inapoi. Pe masura ce se acumuleaza o cantitate din ce in ce mai mare de sange deasupra acestei valvule, ea va ceda si va duce la progresia bolii varicoase prin dilatatia peretelui venos.

In acest moment discutam despre varice hidrostatice, care sunt clasificate pe 4 grade. Gradul 4 se manifesta prin complicatii extrem de greu de controlat si de tratat cum este ulcerul varicos.

Metode de tratament – Scleropatia

Tratamentul Clinicii Varicoline in cazul bolii varicoase este Scleroterapia si consta in injectarea de substante sclerozante in venele bolnave. Acestea sunt anulate, se retrag si dispar, fiind resorbite de organism, iar sangele este preluat de venele sanatoase. Dupa scleroterapie se aplica un pansament elastic sau un ciorap elastic care sa asigure comprimarea peretelui venos. Orice interventie poate avea complicatii, complicatiile scleroterapiei se refera la fenomene alergice care pot fi prevenite. Mai pot aparea complicatii inflamatorii sau flebite care se pot menegeria usor in regim ambulatoriu si care sunt extrem de rare. Pentru a preintampina aceste complicatii la clinia Varicoline se respecta un intreg protocol medical.

Evolutia post tratament poate fi marcata de eventuale alte boli ale pacinetului in cauza, asa numitele comorbiditati, este marcata de ceea ce face pacientul si de sezonul in care s-a efectuat tratamentul. In urma procedurii de Scleroterapie este indicat ca pacientul sa nu expuna la soare zona respectiva un termen de 30 de zile, deci pacientul nu va putea sa faca plaja sau sa mearga la solar in acest timp. Venele distruse prin scleroterapie dispar in perioade variabile de timp dupa caz. Venele mici dispar in 2-3 saptamani in timp ce venele mari dispar in aproximativ 2-3 luni. Evolutia este in general simpla si de cele mai multe ori indiferent de persoana in cauza, comorbiditati si indiferent de temperatura de afara este recomandat tratamentul compresiv, adica purtarea unui ciorap medicinal de compresie si astfel se stabilizeaza evolutia postinterventionala a piciorului cu boala varicoasa dar si stabilizarea bolii varicoase in evolutie, in sine. Prin purtarea ciorapului medicinal de compresie timp de 1 la 3 luni se previne aparitia altor varice.