Sari la conținut

Top 10 cauze ale aparitiei varicelor

  • de

Factorii care conduc la aparitia afectiunii varicoase:

Ereditatea

Slabiciunea de la nivelul valvelor care de obicei duce la aparitia varicelor este deseori ereditara, alaturi de alte afectiuni vasculare. Acest lucru are un impact major mai ales asupra femeilor din cauza hormonilor feminini; acestia sunt responsabili de faptul ca majoritatea doamnelor au un tesut conjunctiv extrem de slab, care asigura foarte putina protectie impotriva destinderii venelor. Si barbatii sunt afectati de factorii ereditatii care duc la aparitia afectiunilor vasculare.

Varsta

Pe masura ce imbatranim, peretii venelor isi pierd din elasticitate si prezinta un risc mai mare de aparitie a varicelor si a tulburarilor la nivel vascular.

Lipsa exercitiilor fizice

Statul pe loc sau statul jos pentru perioade lungi de timp scade intensitatea miscarii de pompare a muschilor, ceea ce duce la stagnarea sangelui in picioare si umflarea excesiva a acestora. Drumurile lungi cu masina, cu trenul sau cu avionul pot pune o presiune destul de mare pe vene. Flexarea periodica a gleznelor poate ajuta la pomparea sangelui din picioare spre inima (simularea mersului). In timpul perioadelor indelungate de stat in picioare sau jos flexati-va gleznele de 10 ori si repetati la fiecare 10 minute.

Pantofii cu tocuri inalte sau cu platforma

Acestia obstructioneaza fluxul de sange, pe termen lung ducand la afectiuni cum este si boala varicoasa.

Hainele stramte – aceste haine pot restrictiona circulatia sanguina si pot grabi aparitia varicelor.

Consumul de alcool in timpul zborurilor

Presiunea scazuta si mediul sarac in oxigen dintr-un avion afecteaza sistemul de coagulare al sangelui putand duce la aparitia trombozei. Alcoolul, ceaiul si cafeaua actioneaza ca diuretice, crescand gradul de deshidratare al corpului.

Obezitatea

Obezitatea este un factor de risc pentru varice (detalii aici) si pentru sistemul vascular din picioare din cauza presiunii exercitate de grasimea in exces. Slabiciunea ereditara a valvelor din vene si problemele hormonale feminine (si sarcina) sunt alti factori de risc ai aparitiei varicelor.

Baile fierbinti si expunerea excesiva la soare

Evitati caldura excesiva la nivelul picioarelor, cum ar fi baile sau dusurile fierbinti. Caldura are tendinta de a accentua destinderea vaselor de sange ceea ce poate duce la acumulari si mai mari de sange.
Asigurati-va intotdeauna ca va flexati gleznele in mod regulat pentru a stimula fluxul sanguin si preveni varicele.

Saunele si solarii in exces

Au un rezultat similar cu cel precedent. Daca va plac saunele in mod deosebit, fiti atenti sa va flexati gleznele in mod regulat pentru a minimaliza stagnarea si acumularea sangelui.

Deshidratarea

Deshidratarea cauzeaza ingustarea vaselor de sange si ingrosarea sangelui, crescand riscul aparitiei cheagurilor, respectiv a varicelor. Reducerea consumului de alcool si cafea, ambele contribuind la deshidratare, este si ea recomandata.

Asadar, cum arata varicele? De obicei, aceste vene inestetice apar la nivelul picioarelor, de cele mai multe ori pe gambe, dar varicele pot afecta orice parte a corpului. In ceea ce priveste culoarea, ele sunt de obicei fie albastre, fie mov sau verzi. Cu cat sunt mai mari si mai proeminente, cu atat pot fi mai grave.