Boala Venoasa Cronica si insuficientele venoase

  • de

In cadrul clinicii Varicoline ne ocupam cu diagnosticul si tratamentul manifestarilor clinice ale bolii venoase cronice, a insuficientelor venoase.

Primele stadii de aparitie sunt cele inestetice, teleangectaziile si venele reticulare, vene de pana la un milimetru diametru sau intre unu si trei milimetri maxim, diametru. Aceste vene se pot scleeroza prin scleroterapie, prin injectarea de substanta sclerozanta care fibrozeaza sau distruge aceste mici vene.

De asemenea realizam tratamentul si pentru stadiile mai avansate ale bolii varicoase, de aparitie a venelor dilatate de peste 3 mm care sunt diagnosticate cu ajutorul ecografiei doppler, efectuata in clinica noastra. Aceste ecografii ne ajuta sa punem diagnosticul si sa mapam aceste vene.

Sunt tratate si afectiuni mai avansate, la nivelul dermului, cum sunt ulcerele varicoase pe care le tratam cu succes prin aplicarea de pansamente hidroactive complexe. Tratamentul trebuie aplicat cu regularitate si evolutia acestor pacienti trebuie urmarita in amanunt ceea ce presupune ca acesti pacienti sa vina periodic, pentru o perioada de timp, la controalele medicale.

La clinica Varicoline oferim tratamente si pentru anumite manifestari ale bolii arteriale, se efectueaza ecografi arteriale pentru diagnostic si tratam si ulcerele arteriale, ulcerele piciorului diabetic sau ulcere neuropate.

Boala venoase cronica

Boala venoase cronica evolueaza destul de lent si are nevoie de ingrijire adecvata pe termen lung. Pacientului i se explica de la prima vizita procedurile medicale, este diagnosticat si ingrijit corect si este indrumat in cazul unor proceduri chirurgicale care se fac doar in spital.

Insuficienta venoasa cronica

Primele stadii ale insuficentei venoase cronice sunt stadiul C1, adica teleangectaziile si venele reticulare. In acest stadiu se aplica un tratament minim invaziv prin scleroterapie. Aceasta consta in injectarea unei substante sclerozante care distruge venele bolnave. Aceasta procedura se realizeaza in urma unei ecografi doppler.

Teleangectaziile sau venele spider se prezinta ca niste clustere subtiri in derm. Dupa aplicarea procedurii medicale pacientului i se explica cum sa isi ingrijeasca zona respectiva, sa foloseasca ciorapul elastic si sa vina la consultatii ulterioare pentru a putea fi monitorizat corect.

Simptomele resimtite sunt: senzatia de greutate in gambe, senzatia de picior greu, edeme, senzatie de mancarime la nivelul pielii, precum si manifestari cutanate, de la simpla eczema la lipodermatoscreroza si ulcere cutanate.
Complicatii si tratament ale bolii varicoase

Acestea din urma reprezinta stadiul cel mai avansat al bolii venoase cronice. Ulcerele venoase sau varicoase se vindeca, cateodata proportional cu complianta pacientului la tratament. De asemena, ca in cazul oricarei afectiuni viteza de vindecare depinde si de comorbiditati sau alte afectiuni pe care le are pacientul, fiecare pacient are o capacitate de vindecare propie.

Pansamentele folosite in tratamentul ulcerelor varicoase sunt de diferite tipuri si trebuiesc individualizate pentru fiecare pacient. De multe ori, la inceputul prezentarii pacientului cu ulcer varicos, piciorul trebuie debridat sau curatat pentru ca pansamentele sa poata fi aplicate corect.

Tratament afectiuni varicoase

In concluzie, boala venoasa cronica poate fi diagnosticata si tratata in conditii foarte bune dar nu trebuie sa omitem faptul ca are complicati redutabile, mai ales daca afectiunea este neglijata se poate ajunge la tromboza venoasa profunda care este letala, iar in stadiile avansate ale ulcerelor varicoase vom intalni hemoragii si infectii pana la cangrena venoasa.

Este de mentionat si faptul ca este foarte importanta calitatea vieti la un pacient cu boala venoasa cronica fapt pentru care pacientul trebuie ajutat.

Varicoline se ocupa de insuficientele venoase cronice si de tot cortegiul de manifestari clinice ale acestora de 25 de ani in Romania, se fac sclerozari, se panseaza si se vindeca ulcere varicoase.